We doen het samen

School moet een fijne plek zijn. Een veilige omgeving waarin je goed kunt leren en je jezelf kunt zijn. Soms gaat dat niet vanzelf. Heb je ergens ondersteuning bij nodig? Dan zijn we er voor je. Studiebegeleiding, omgaan met faalangst, positief denken en nog veel meer. Laat je horen!

Op onze school plaatsen we mensen niet in hokjes. Iedereen is anders en dat is juist mooi. Het is fijn als we jou en je uitdagingen leren kennen. Dan kunnen we je namelijk beter ondersteunen. 

Altijd een antwoord

Wat je vraag ook is: we vinden altijd een antwoord. Dat doen we samen met jou, en meestal ook met je ouders of verzorgers. Samen met je coach bekijk je wat je nodig hebt. Daarna maken we een plan. Jouw begeleiding is dus altijd maatwerk. 

Heb je behoefte aan extra ondersteuning? Dan hebben we genoeg collega’s/specialisten in huis om je verder te helpen. 

Om je een idee te geven, vind je hieronder wat voorbeelden van waar we je mee kunnen ondersteunen:

Vind je huiswerk plannen lastig? Wil je weten hoe je je beter voorbereidt op een toets? Of wil je ontdekken hoe je ‘slimmer’ leert? Dan is studiebegeleiding iets voor jou. We ondersteunen je bij het ‘leren leren’ en het maken van een goede planning. Ook helpen we je bij het gebruiken van de Maasland-agenda.

Meer weten? Vraag het je coach.

Blijkt in de brugklas dat je ondersteuning nodig hebt voor rekenen en/of taal? Dan melden we je aan voor extra ondersteuning (één uur per week). Je leert van docenten, maar je oefent ook online. Goed om te weten: ons oefenprogramma geeft je precies de opdrachten die passen bij wat je nodig hebt.

Meer weten? Vraag het je coach.

Heb je ADHD of ADD? Dan leer je vaak het beste met goede begeleiding. Hoe we dat doen, bespreken we graag met jou en met je ouder(s)/verzorger(s). Samen bekijken we wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ondersteuning bij leren/plannen (met je eigen begeleider)
  • Tips om je concentratie te verbeteren
  • De mogelijkheid van een time-out
  • Aandacht voor bijzondere situaties (we helpen je bijvoorbeeld bij het voorbereiden op een schoolkamp of projectweek)

Meer weten? Vraag het je coach.

Als je autisme hebt, leer je het beste op je eigen manier. We helpen je daar graag bij. Welke ondersteuning bij jou past, bespreken we graag met jou en met je ouder(s)/verzorger(s). Samen bekijken we wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ondersteuning bij leren/plannen (met je eigen begeleider)
  • Tips om je concentratie te verbeteren
  • De mogelijkheid van een time-out
  • Aandacht voor bijzondere situaties (we helpen je bijvoorbeeld bij het voorbereiden op een schoolkamp of projectweek)

Meer weten? Vraag het je coach.

Dyslexie of dyscalculie kan een flinke uitdaging zijn. Gelukkig kun je bij ons terecht voor ondersteuning. Iedere week krijg je oefeningen en tips van onze dyslexie- of dyscalculiecoach. En natuurlijk kun je al je vragen stellen. Zo word je steeds beter en zelfstandiger in lezen, spelling en/of rekenen. En leer je omgaan met digitale hulpmiddelen.

Meer weten? Vraag het je coach.

Niet iedereen beweegt even soepel. Daardoor kan meedoen aan gymles best spannend zijn. Om je hierbij te helpen, is er MRT: Motorische Remedial Teaching. MRT is een korte training van acht lessen. Wat je daarin leert, hangt helemaal af van wat je nodig hebt. MRT is er ook voor de fijne motoriek, bijvoorbeeld als je netter wil leren schrijven.

Meer weten? Vraag het je coach.

Mag het voor jou allemaal wel wat sneller gaan? Heb je behoefte aan extra uitdaging? En wil je je talenten verder ontdekken/ontplooien? Dan is de Talententraining iets voor jou. Je krijgt extra ruimte om je in een onderwerp te verdiepen. Soms is dat zelfs tijdens de reguliere lessen. Ook kun je meedoen aan (landelijke) talentenwedstrijden.

Meer weten? Vraag het je coach.

Als Nederlands niet je moedertaal is, kan het extra lastig zijn om teksten of opdrachten goed te begrijpen. Of om een werkstuk te schrijven. In onze Nt2-ondersteuning werken we samen aan je taalvaardigheid. Je leert bijvoorbeeld strategieën om te lezen en schrijven. En je werkt aan je woordenschat. Dit kan in groepen, maar ook individueel.

Meer weten? Vraag het je coach.

Faalangst of examenvrees kunnen je schoolprestaties behoorlijk in de weg zitten. Tijd om er iets aan te doen! Tijdens onze ‘faalangstreductietraining’ leer je hoe je je het beste kunt voorbereiden op toetsen of examens. Ook krijg je ontspanningsoefeningen en tips om rustiger te blijven op belangrijke momenten. Zo neemt je zelfvertrouwen vanzelf toe!

Meer weten? Vraag het je coach.

De ene leerling maakt heel makkelijk contact; de ander heeft daar meer moeite mee. Vind jij contact maken met anderen lastig? Of vind je werken in groepjes superspannend? Dan kun je meedoen aan onze sociale vaardigheidstraining. Je leert bijvoorbeeld hoe je (beter) kunt samenwerken met anderen, hoe je makkelijk(er) contact maakt en hoe je rustig blijft op belangrijke momenten.

Meer weten? Vraag het je coach.

Voel je je vaak somber? Of heb je negatieve gedachten, waar je vanaf wil? Dan hebben we het perfecte programma om je te ondersteunen. Het heet ‘Op Volle Kracht’. Het programma leert je om je negatieve gedachten om te buigen naar helpende gedachten. Het effect: je voelt je beter. Volle kracht vooruit!

Meer weten? Vraag het je coach.

Zit je ergens mee? En wil je je verhaal kwijt, maar weet je niet waar? Je kunt altijd terecht bij onze vertrouwenspersonen. We hebben er twee: Astrid en Marijn. Bij hen kun je je hart luchten. Daarna gaan ze voor je aan het werk. Meestal gaan ze op zoek naar een oplossing, het liefste samen met jou (of met degenen die het probleem veroorzaken). Jouw verhaal is veilig bij ons.

Lees meer over onze vertrouwenspersonen.

Niet iedereen vindt school even makkelijk. Soms is het fijn om wat extra aandacht, nabijheid en structuur te krijgen. Hiervoor is de ‘hybride koersklas’ perfect. Je krijgt extra ondersteuning bij je schoolwerk, maar we praten ook over hoe je je voelt op school. En over wat we kunnen doen om school voor jou een fijnere plek te maken.

Ook ontmoet je andere ‘koersklassers’, die vaak met dezelfde dingen zitten. Zo kun je van elkaar leren, bijvoorbeeld over samenwerken met andere leerlingen of voor jezelf opkomen.

Aanmelden voor een koersklas is eenvoudig. Je kunt het al aangeven als je je aanmeldt als nieuwe leerling. Maar ook op een later moment kunnen we het gewoon voor je regelen.

Denk je dat de koersklas iets voor jou is? Bespreek het dan met je ouder(s)/verzorger(s). En een tip: laat ze alvast even rondkijken op de website van de koersklas.

Meer weten? Vraag het je coach.

Heb je vragen over passend onderwijs, wil je advies of praten met iemand die met je meedenkt? Dan kun je terecht bij het Maaslandcollege of bij ouder- en jeugdsteunpunt 30 06. De website is www.ouderjeugdsteunpunt3006.nl.

Op die website vind je informatie over passend onderwijs die toegankelijk, leesbaar en begrijpelijk is. De informatie bestaat vooral uit veel gestelde vragen en antwoorden, voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Je vindt er ook uitleg van begrippen en handige links. En wil je een vraag stellen? Dan kun je contact opnemen met ouder- en jeugdsteunpunt 30 06. 

Schoolondersteuningsprofiel

Wil je meer informatie over onze ondersteuningsmogelijkheden?

  • Neem contact op met onze ondersteuningscoördinator Laurie Lieftink via l.lieftink@maaslandcollege.nl of 0412-667070
  • Of kijk in ons schoolondersteuningsprofiel: